Thursday, 15 March 2012

keliru

satu hari yang sungguh memenatkan bagi seorang pelajar...tapi memang adat kan penat nya seorang pelajar...haha,ayat menawan...walaupun kelas hari ney just 8-11 pagi je....tp aq hangin sesangat sebab pertama mmbe aq sume nye cam hape tah...ajak amik gamba pakai baju korporat masing2 xnak..hangin satu badan la aq...baru kaw taw....ingat aq xtaw nak marah???senang2 kaw nak pijak aq???hampeh..........
|
|
|
\/

 

yang second ialah aq x tdo seharian...semalam ingt just nak lepak2 je...x sedar tetiba da pagi then trus g klas.....so,ape lagi,dalam kelas aq ngn mmbe aq 4 orang g mate masing2 merah...muka nak tido je....hahaha,so bila da ngantok...korang paham2 je la kan..hangin x tentu..nak marah je,yang budak2 klas aq pown 1...nak ikot kepala masing2 plak....mula2 malas nak layan,lame2 aq plak yang hangin sampai lecture nak wt kelas pown boleh dyorg tolak mentah2 je.....aq yang ngntok pown ok je..dyorang lak yang cm hampeh.....lantak korang la...kes malam ney pulak budak2 rumah aq wt perangai nak menganjing x memasal....hangin petang x habis lagi da sampai hangin baru..langsung x dapat hape aq ary ney.....


#mood hari ney pegi melancong kot sebab hilang tah ke mana#
*x memasal sume kena marah ngn aq...awek sndry pown kena,padahal x d pape pown...sory syg...

Monday, 12 March 2012

kaki ayam

*macam sedap je kan....lagi2 time puasa sunat hari ney...geram je....
aq pelik kenapa budak pmpuan ske berkaki ayam time dalam kelas....npe ek????ade sesapa nak jawab??aq rase ramai da yg cube menjawab tp jwpn dyorg tetap same.....selesa macam tu....alah,kat klas boleh plak ye selesa kaki ayam..cube time g dating 2,kompom2 gedik2 nak pakai high heels la yang panjang nye sampai 4 ke 5 inci...bila pakwe tanye selesa ke????jwpn dye selesa...padahal hakikat nak cover depan pakwe takot kena reject.....padahal dyorg xtaw yg pkwe dye lg rimas tgk dye cmtu....aq sebagai lelaki pown lebih suka kan perempuan yang simple2,x d la amik mase yang lame time nak bersiap..haha,tp kalau da name pmpuan memang make-up x 10jam x sah......(jangan terasa plak ea)...tp memang fakta kot......


*melampau neyh...habis sume nak dgunakan,macam mane x 10jam????hadui






korang taw x orang dulu2 selalu jungle trekking just kaki ayam je....ney berdasarkan bapak den nyo cito lah....bongak bapak den,bongak la den......haha,bapak aq cte yang orang dulu g masuk hutan,g mane2 je msty berkaki ayam....msty dalam aty korang cakap tu dulu,ney skunk..zaman da moden,x d style kalau kaki ayam..lagi pun kalau kaki ayam nanti jalan kat jalan raya panas kaki........


*tengok awek ney..relax je kan kai ayam g mall....terbaik la


alah,skunk ney pown kire cam banyak gak artis2 yang wt performance pakai kaki ayam je....contoh elyana time anugerah juara lagu.......bob kuman time maharaja lawak mega.....n yang paling kontroversi hafiz kan..yang dengan gaya simple je menang juara lagu baru2 ney..sempoi je kan..x payah nak beli baju mahal2 sampai beribu-ribu...just bli track suit ngn t-shirt kat pasar malam da dapat banyak untung..hahaha



agak nye lah,lepas ney korang nak x berkaki ayam je kuwa?????sebab kalau berkaki ayam je pown da boleh kaya ma...hafiz-awan nano..hahahaha
*kepada peminat hafiz jangan marah taw..hehe

Sunday, 11 March 2012

terbaik....

haha,hari ney aq nak cte pasal aq nye kengkawan terbaik......memang terbaik dari ladang lah kalau si nabil 2 cakap..(just joking)....k,first sekali aq nak cakap pasal kawan terbaik aq yang aq kenal sejak form 4,sampai la sekarang...sampai ke politeknik pd masih lagi kawan......2 x kesah lah tp yg best nye aq belajar da same tmpat,amik kos same,kelas pown same..and yang paling best rumah sewa pown same...adui,hari2 mengadap muka dye...haha,tp x p..aq senang kawan ngn mamat ney....
|
|
|
|
|
\/
*muka masing2 nak skema..haha,mamat yang pakai baju belang 2 lah kawan terbaik
aq,yang sebelah 2 kompom lah aq..
yang penting aq lagi comel,haha


k,habis pasal mmbe terbaik...now aq nak cte pasal mmbe stalker aq plak..haha,aq kenal ngn dye sejak masuk poli pd la,sebab same kelas kan..tp aq rapat dengan dye baru2 ney je sebab nye aq nak mengenakan dye ngn mmbe aq...haha,last2 aq yang baik ngn dye...dye yang ajar aq untuk menceburi bidang pen stalker lan ney..haha,mle2 aq cm malaz nak layan jd stalker,tp sebab aq nga tension ngn awek aq then aq layan jd stalker ngn dye best pulak...so aq nak jadi stalker terhebat la cmney..haha,x memasal timbul hobi baru ngn dak yang bernama teetttttt....x boleh sebut,haha......tp ktorang stalker selalu pasal artis2 je...haha,x pown pasal selebriti yg glamor...mmbe aq ney dye cakap nak jadik gayah....what the fish gayah????haha
|
|
|
\/
*ney la dye...yang sebelah kiri tue....tah2 tgh stalker 2..haha,sory yo,memain yo

k,last but not least la,ney mmbe kira cm susah senang aq sume cte ngn dye lah....dye memang pendengar yang setia,aq ske care dye tegur aq..cakap main lepas je...tp aq x kesah la sebab nye at least aq dpt taw kelemahan aq and aq dapat belajar dari kesilapan...aq xtaw nak ucap terima kasih macam mane sebab dyorang macam bg semangat kat aq....always there 4 me..haha,tp aq mmg appreciate gler ar dyorang....aq ase kalau dyorang x d aje gler aq agak nye..haha,dyorg x kesah aq cte pasal ape pown dyorang just dengar then komen n komen dyorang pedas gler,kadang sampai kena bodoh free....haha,tp aq syg dyorg....
|
|
|
|
|
\/
*hehe,mereka berdua ney lah tempat aq nak mengadu selain family aq....

Saturday, 10 March 2012

perangai


cakap pasal perangai maybe memang da x boleh nak ubah kot...n sape nak ubah kalau bukan diri sendiri kan???tp sebab kan perangai jugak lah kita mengenali seseorang..kalau x caye,cuba korang pikir korang penah x letak name gelaran kat mmbe2 korang?????msty penah kan n name gelaran msty pelik kan...ad babun la,beruk la,kambing la...sebab ape???sebab perangai dyorang kan???panggil kambing sebab busuk..haha,jangan nak tipu la kan.....k,x kesah la pasal name tue....skunk aq nak cte pasal perangai manusia yang x pernah aq fahami....perangai suka merampas hak orang dengan perangai x reti nak mengaku...k,we go through satu2 k....

1.perangai suka merampas hak orang.
-aq x paham kenapa manusia ney suka sangat amik bnde yang dah ad orang punya,thats mean benda tue dah jadik milik orang lain tetapi kita merampas nya,dah terang lagi bersuluh....rampas=curik....so automatically ianya berdosa....kalau dah berdosa n dah tentu Allah marah kan????even dalam islam melarng dengan keras untuk kita mengambil sesuatu yang bukan milik kita....(so kenapa ad lagi orang yang macam ney???da x takut Allah???da kuat sangat nak menentang dye???masyaAllah.....)ape alasan korang??korang nak cakap kubur masing2???astaghfirullah....berdosa bercakap demikian,sedangkan dosa merampas da dpt ditambah dengan dosa melawan perintah.....lu fikir lah sendiri....

k,we go to the next k....

2.perangai x reti nak mengaku.
-nah,perangai ney lagi teruk..aq lagi x paham tah ape yang dye nak pown aq xtaw...bnde sendiri tp xnak mengaku,ape nak jadi???munafik????mintak jauh seyh,tp seyez orang yang macam ney x layak kot duduk kat atas bumi ney....td bru pas bce 1 cte pasal isteri dye masuk kan smething kat dalam makanan husband dye...ape nak jadik ney???alasan wife dye xnk bg husband dye tgk pmpuan lain,ya Allah....da sah2 dye tue milik kaw yg kaw nak wt sampai cmtu npe????asal ko wt cmtu??sayang??kalau sayang x kan sanggup letak bnde kotor kt dalam makanan husband kaw...n sebab lg dye wt cmtu dye nak suh laki dye patuh cakap dye so that laki dye x kuwa rumah sebab malu dengan husband dye....Astaghfirullah,bertambah-tambah dosa dye....cbe la korang fikir,ape korang nak malu???sebab x hensem??x lawa???2 sume bukan point nak wt camtu lah.....

dah habis idea pasal 2 perangai ney,senang2 x payah pikir n just relax n just do my own business only....ops bukan xnak amik taw tp kurangkan...kalau boleh elakkan,berdakwah dengan cara lain.....

Friday, 9 March 2012

pemusnah

salam 1 Malaysia....wah,tajuk nak gempak kan..padahal x d point ney,tetiba teringat pasal citer adnan sempit 2 yang baru ditonton oleh aq....padahal da lme kot cte tu kuwa kat panggung...aq je yang tgk lambat...lambat pon lambat la yang penting aq enjoy tengok cte tue,memang terbaik lah cte dye...gempak gle time ending..haha,orang cakap gelak berguling la..haha,sumpah kelakar.....

klo sape2 yang dah tgk cte ney mesti deram ngn sepupu makwe nye sam(lupe name pulak)..sebab dye lah hubungan dyorang hampir kecundang kan.....so point dye kat cney pasal orang2 yang macam mamat 2 lah..orang2 yang x boleh tengok orang lain bahagia...seyez aq cakap,menyampah gler ngn orang camtu...lebih baik mati dari idup menyusahkan orang...hidup dyorang ney bukan nye nak ape2..just nak rosak kan hubungan orang je....



disebabkan orang ke tiga ney la hancurnya hubungan yang mungkin telah dibina bertahun lama berkecai dalam hanya masa sesaat..x patot,setiap insan yang bercinta mesti mengimpikan hubungan mereka akan berakhir hingga ke jinjang pelamin kan....tapi kalau da ad orang ke tiga ney hancur lebur harapan tu kan....x kire la sape pown aq rase even aq sendty akan frust ble kene macam ney..aq rase ad terjun lombong kot..haha,dalam hal ney maybe ade yang asyik salah kan satu pihak sahaja kan....sebenarnya dua2 pihak salah sebab benda ney xkan jadik if dyorang saling memahami.....


even dalam islam pown ada nyatakan bahawa haram jika seseorang lelaki itu tiada niat untuk memperisterikan wanita yang diambil sebagai kekasih....ade jugak yang menyatakan bahawa jika seorang perempuan tue bersetuju untuk 'couple' ngn seseorang itu,maka ikatan antara mereka adalah ikatan pertunangan dan haram bagi wanita untuk menerima pinangan yang lain...dah jelas kan kat situ islam melarang keras umatnya untuk curang...tapi kenapa ade lagi wanita yang masih berbuat demikian??x takot dosa ke???aq x salah kan pmpuan saje...laki pown salah gak,sebab benda ney x kan jadik if lelaki tue menumpukan sepenuh  perhatian terhadap 'tunangnya' itu....



*whatever la alasan nye,aq twtap x ske gak kat manusia2 yang suka memusnahkan hubungan orang lain ney....cbe korang pikir kalau korang yang kena....fikir2 kan lah.....

Thursday, 8 March 2012

pengalaman


ramai yang da taw kan memang pengalaman telah mendewasakan seseorang itu....sebab tu lah cube kita suruh adik2 kita wat something yang selalu kita buat..kompom adik2 kita xtaw nak buat kan???sebab nye x d pengalaman...sebab tu lah kalau adik2 kita tanye or mmbe2 tanye kita kena jawab,bukan sebab saje2 je nak tanye...sebab nak timba pengalaman,jangan pulak kita marah dyorang just sebab tanye je...kang x memasal x d mood or maybe dyorang akan putus harapan...tapi kadang pelik aq tengok sesetengah orang ibu...SESETENGAH ok...bukan semua,ajar anak dyorang macam ape....ditonjol-tonjol kepal....sepatutunye x boleh la buat macam tu...budak tu baru nak belajar,patutnye ajar la elok2..kalau budak tu x d semangat lg nak belajar lagi lepas tu baru padan muka korang.....

pernah dengar x pasal satu peribahasa kot*......anak2 adalah seperti kain putih,ibu bapa lah yang akan mencorak dan menjaga anak mereka....dari situ kita da nampak kan,even dalam islam sendiri da jelas bahawa islam mementingkan ilmu,islam menyatakan.....Apabila telah tampak tanda-tanda tamyiz pada seorang anak, maka selayaknya dia mendapatkan perhatian serius dan pengawasan yang cukup. Sesungguhnya hatinya bagaikan bening mutiara yang siap menerima segala sesuatu yang mewarnainya. Jika dibiasakan dengan hal- hal yang baik, maka ia akan berkembang dengan kebaikan, sehingga orang tua dan pendidiknya ikut serta memperoleh pahala. Sebaliknya, jika ia dibiasakan dengan hal-hal buruk, maka ia akan tumbuh dengan keburukan itu. Maka orang tua dan pedidiknya juga ikut memikul dosa karenanya.

 

tapi ape yang dapat dilihat sekarang adalah ibu bapa hanya sibuk dengan kemewahan di dunia sehingga lupa akan tanggungjawab terhadap anak...macam mana anak nak menimba pengalaman kalau ibu bapa asyik sibuk dengan duniawi???bila nak mula bosan dia akan mencari sumber lain untuk mendapatkan pengalaman iaitu daripada sumber2 yang tidak bermoral dan akhirnya terjebak ke dalam kancah sosial...... 

 

memang la pengalaman mendewasakan kan,....tp kadang pengalaman juga boleh merosakkan,so dalam hal ney ibu bapa lah yang memainkan peranan yang amat penting,jika tersilap langkah atau tersalah atur mungkin akan membawa bencana.....kebanyakan ibu bapa zaman sekarang jugak da x nak dengar tips2 yang orang dulu2 bagi...bagi mereka semua tue da lapuk dan x boleh digunapakai....back to the topic,pengalaman mengajar kita kan...??so ape la salah nye dengar ape orang2 tua tue cakap,dyorang lebih banyak makan garam@pengalaman dari kita..so,mintak la pendapat diorang tanpa segan silu...


 
hmm...da xtaw nak cakap ape da sebab memang pengalaman amat diperlukan untuk hidup,pengalaman bagaikan rencah kehidupan kita...tanpa pengalaman kita bagaikan seseorang yang hidup da padang pasir......tempat yang luas dan berjalan tanpa halatuju.....
so,untuk hidup kita perlukan pengalaman....untuk mendapat pengalaman kita harus banyak bertanya.....
jauh perjalanan luas pemandangan,banyak pengalaman kan........malu bertanya sesat jalan..haha(x d kena-mengena)